Aktiviteter med ditt barn

Aktiviteter Att leka och busa med de små i hemmet är oftast otroligt underhållande och lekfullt. Men det kommer dagar då fantasin tar slut, både hos de små och hos de äldre. Då är det bra att ha några lekar och saker att göra ” i bakfickan” som man kan ta till för att underhålla en regnig dag eller då kompisarna inte är hemma. Att spela spel och läsa bok är klassiska saker att göra. Men de går även att göra med en tvist.

Spela spel

Alla barn älskar att spela spel. Beroende på ålder och intresse passar olika slags sällskapsspel men några säkra är klassiska som Monopol, Fia med Knuff, Uno och självklart kortleken som man kan spela mängder med spel med. De allra minsta behöver inte ens följa reglerna utan kan nöja sig med att försöka efterlikna de större när de slår med tärning och flyttar runt de färgglada pjäserna över spelbrädet.

Göra ett spel

Barn är kreativa och älskar att skapa. Varför inte skapa ett eget spel av som består av en mix av de många olika regler som finns i barnens andra spel. För barnen måste det inte alltid finnas logik, något mål eller ens någon mening med spelet. Det är bara roligt att skapa och sedan att spela.

Läsa en bok

Även om inte alla barn tycker om att läsa böcker själva så uppskattar de allra flesta att få en bra berättelse uppläst. De mindre sitter gärna i knä och följer med genom att se på de spännande illustrationerna medan de äldre kanske hellre ligger och slappar i soffan medan man läser ett kapitel ur Harry Potter eller någon annan bok för äldre barnen.

Skriva en bok

När man säger bok tänker de flesta på att läsa den. Men man kan lika gärna skriva den tillsammans. Vanligtvis bygger berättelserna på fantasi men varför inte blanda fantasi med verklighet och låta barnet vara huvudpersonen. Nästa steg kan vara att faktiskt skriva en bok till barnet som ni sedan läser tillsammans. En unik upplevelse som inte går att jämföra mot att läsa Bamse och Sjörövarna för åttionde gången.

Erika Robertsson