Efter graviditet

En graviditet är en stor omställning för kroppen och efter förlossningen är kroppen och utseendet inte detsamma som innan graviditeten. Man får räkna med att det tar upp till ett år att komma tillbaka fysisk efter en graviditet. Koppen behöver tid att återhämta sig läka och byggas upp på nytt. 

mamma

För att kroppen ska återgå till det normala efter en graviditet gäller det att man själv är aktiv i sin läkningsprocess. Man måste träna för att musklerna och kroppen ska få en chans att återhämta sig och återgå till sitt normala tillstånd. För att läsa mer om vilken träning som lämpar sig till nyblivna mammor kan ni kolla på www.mammafitness.se.

Brösten

Brösten är en del av kroppen som tar mest stryk efter en graviditet. Många tror att det är själva amningen som påverkar brösten mest, vilket inte är sant. Det är själva graviditeten som gör att brösten förändras. Brösten ökar i volym under en graviditet, mycket på grund av en ökad tillväxt av mjölkkörtlar och en ökad blodcirkulation. Efter förlossningen och efter man slutat att amma minskar brösten igen och det är lätt att de blir mer slappa eftersom de haft en ökad volym under en period.

MAGEN

Magen är förutom brösten, en kroppsdel som förändras mycket efter en graviditet. I och med att barnet växer i magen flyttas övriga organ åt sidan för att ge plats åt det växande barnet. Även magmuskulaturen förändras i och med att barnet växer. De raka magmusklerna, de som kan bilda ett sexpack, glider isär och avståndet efter att barnet ha fötts kan vara allt mellan 2 till 20 centimeter.

Huden

En annan sak som förändras mycket efter en graviditet är överskott av hud, framförallt på magen. Hur mycket extra hud man får beror mycket på hur elastisk och spänstig huden är. För yngre människor är det lättare att huden återhämtar sig än för de som är äldre. Vad som är viktigt är att smörja huden under graviditeten för att tillföra fukt så att den kan återhämta sig på bästa sätt.

BRISTNINGAR

Något annat som inte är så roligt efter en graviditet är att drabbas av hudbristningar, striae. Hela 70 till 90 % av alla som är gravida drabbas av hudbristningarna, något som är svårt att behandla och få bort efter graviditeten. En fantastisk produkt som kommit på marknaden, som har riktigt bra resultat mot bristningar är Swiss Skinroller. Detta är en hudroller med 540 micronålar i kirurgiskt stål som rullas på huden. Denna fungerar perfekt att behandla med hemma och i många fall kan hudbristningarna elimineras. Det behandlingen ger är att läkningsprocessen i huden påskyndas och kroppen får en hjälp att producera mer kollagen, något som behövs i huden för att den ska bli spänstig och mjuk. Fakta till texten är hämtad från babyvarlden.se.

 

 

Erika Robertsson