När är det störst chans att bli gravid?

2587196-pregnant-woman-on-beach Ibland kan det vara lättare sagt än gjort att bli gravid och även storken kan behöva en hjälpande hand då och då. Genom att hålla koll på din ägglossning och menstruationscykel kan du lista ut när du har som störst chans att bli gravid. Husmorsknep i all ära, men moderna ägglossningstest är de absolut enklaste hjälpmedlen för att ta reda på vilka dagar du har ägglossning.

När du är som mest fertil

Två dagar före och fram till själva ägglossningen är det som lättast för spermierna att komma fram till ägget då livmoderhalsen och slidans sekret blir tunnare. Det är då du har som störst chans att bli gravid. Normalt sker ägglossningen ungefär tolv till sexton dagar innan mensen och eftersom en menstruation kommer runt var tjugoåttonde dag inträffar ägglossningen kring dag fjorton. Är menscykeln inte tjugoåtta dagar, utan längre eller kortare, så behöver man räkna baklänges från den förväntade mensen för att få reda på dagarna då man har ägglossning. För att på enklaste sätt ta reda på vart i menscykeln du befinner dig kan du använda dig av ett ägglossningstest. Testet fungerar som så att det detekterar ökningen av speciella ägglossningshormoner i kroppen. Med hjälp av hormonerna kan testet räkna ut de dagar då du är som mest fertil och på så sätt reda ut din cykel. Det är under dessa dagar som du ska försöka om du vill bli gravid. Chansen att bli befruktad är då som störst. Idag är det enkelt att få tag i ägglossningstest, de finns att köpa både i fysiska apotek och i olika nätbutiker som Apomera.

Hur stor är chansen?

Även om man försöker bli gravid under sin mest fertila period har alla kvinnor olika stor chans att bli gravid beroende på bl.a. ålder och personliga förutsättningar. Enligt niomanader.se är chansen för en tjugoårig kvinna att bli gravid vid samlag under ägglossning ungefär fyrtio procent, medan en trettiofemåring har en chans på tjugo procent. En fyrtiotreårig kvinna har endast en procents chans.

Erika Robertsson