Bra barnvagnar

Väntar du tillökning i familjen är det en dela saker som behöver införskaffas, en av dem är en barnvagn. Barnvagnen är en sak som används mycket och det är viktigt att hitta en vagn som både är praktisk och lätt att styra för föräldern men också säker och bekväm för barnet.  Vare sig du ska köpa en ny eller begagnad vagn är det viktigt att vagnen är säker, stabil och framförallt tål vårt nordiska klimat. Men att välja rätt vagn är inte alltid lätt, det finns otroligt många olika modeller och utföranden att välja bland, det viktiga är att den ska fungera väl i just er vardag.  På konsumentverket finns en bra översikt om vilka vagnmodeller som finns, vilket kan ge dig lite hjälp kring vilken vagn du ska välja.

syskonvagn

Vi har här också försökt ta upp de vanligaste modellerna och tagit upp några vagnar vi gillar.

Syskonvagn

En syskonvagn är perfekt för den som får tvillingar eller den som får 2 barn tätt. Det är som namnet antyder en vagn för 2 barn. Dessa finns i lite olika utföranden beroende på användande. Den mest använda modellen är en som har ett underrede med 2 separata överdelar. Du kan då välja sittdel eller liggdel beroende på ålder på barnen. Att hitta en bra syskonvagn kan ibland vara svårt. På syskonvagn.nu finns bra information om de olika syskonvagnarna och också många bra modeller att köpa.

barnvagnDuo-/kombivagn

En sådan vagn funkar från barnet är nyfött och upp till den ålder då den längre inte behöver vagnen. Vagnen köps med en liggdel och en sittdel. Liggdelen används från barnet är nyfött och upp till cirka 8 månaders ålder. Därefter används sittdelen, vilken också går att fälla ner till liggläge.

Liggvagn

En liggvagn är anpassad att användas från barnet är nyfött och tills det är ungefär 8 månader. Det som är viktigt att tänka på när man väljer liggvagn är att liggdelen är så pass stor att den även rymmer en åkpåse eller filt att använda vintertid. Liggvagnen har relativt kort användningstid, därför rekommenderar vi en kombi eller duovagn istället.

Sittvagn

En sittvagn kan användas från att barnet kan sitta själv, ungefär vid 6 månaders ålder fram till att barnet inte behöver vagn längre. Vagnen är perfekt för barn som måste sova på dagen eftersom den går att få fullt liggläge på samt att den ofta är ombonad med sufflett och fotsack.  Välj gärna en större modell så du får plats med åkpåse och filt vintertid.

paraplyvagnParaplyvagn

En paraplyvagn används åt lite större barn, det gäller att barnet kan sitta själv. Denna vagn är perfekt att ha med på resan eller en dag på stan. Den tar väldigt lite plats att ta med sig och den är smidig att manövrera. Det man bör tänka på är att vagnarna har relativt små hjul vilket gör den svårt att köra på grus och ojämna underlag. Eftersom det finns många olika märken på enkelvagnar kan det ibland vara svårt att veta vilken man ska välja. På Smartson har de gjort en test av de vanligaste märkerna, samt tips inför ditt barnvagnsköp.

Erika Robertsson