Ta med familjen på en fjällvandring

vandringDet är lätt att vi vuxna i dagens stressiga samhälle tappar bort oss och inte tar vara på tiden med våra barn. Tiden då barnen är små och verkligen tycker att mamma och pappa är bäst att vara med är i ett stort perspektiv ganska kort. Boka in aktiviteter och resor som ni gör hela familjen, för att få mer kvalitets tid tillsammans. Det finns massor med roliga och spännande aktiviteter att göra med hela familjen. En av dem är att fjällvandra.

Fjällvandrning

Att boka upp en helg med familjen och åka iväg och fjällvandra är mycket givande för alla. Idag finns det perfekta paketresor med guide, för dig som inte är så van att vandra i fjällen. Detta är en väldigt bra aktivitet att göra med familjen. Stäng alla mobiltelefoner och avskärma er från dagens uppkopplade samhälle och lägg tid på varandra i stället. Har ni små barn behöver inte vandringen bli så lång, det är inte avståndet som gör skillnaden. Det är att få komma upp på fjället och se dess fantastiska natur och fauna. Är ni ovana fjällvandrare kan det vara klokt att börja med en övernattning för att det inte ska bli för jobbigt för barnen.

Prata gärna med turistbyrån om vad ni är ute efter och se vad de kan hjälpa till med. De kan ta fram kartor, rekommendera leder för barnfamiljer, berätta om fjällstugor och vilka årstider som passar för de olika lederna.

Utrustning

Det som är viktigt att tänka på när man ska fjällvandra är att packa lätt. Ryggsäckarna blir snabbt tunga när du gått ett tag och de onödiga prylarna du packade hemma känns inte så viktiga längre. Har ni bokat en vandring som en paketresa ingår oftast boende och mat, vilket underlättar mycket då ni ska packa. Man kan antingen tälta under vandringen eller välja en vandringsleder som har fjällstugor där man kan övernatta. Under första turen i fjällen borde man göra så enkelt för sig som möjligt. Man tappar lätt suget för att vandra fler gånger när man står i spöregn med gråtande barn och försöker desperat få upp tältet och tända en brasa för att värma maten.

Det som är viktigt att ha med sig är ombyte av kläder om du blir svettig och kall. Två till tre par extra strumpor är bra att ha med sig för att kunna byta ofta så du inte får skavsår. Barnen har en större tendens att bli smutsiga och blöta så de borde alltid ha fler ombyten med sig. Om tröjan bli blöt eller nedsölad ska barnet inte göra en tuff vandring utan att först få varma kläder.

När ni klär er inför vandringen är det bra att ha bra kängor att gå i, både för stabilitet, fäste och komfort. Till de är det bra att klä sig i flera lager, för att lätt kunna ta av eller ta på om du blir för varm eller kall. Det yttersta plagget är är bra att ha i skal-material för att stöta bort väta samt att stå emot vind och blåst. Besök gärna en butik som säljer bra vandringskläder till både vuxna och barn för råd och hjälp.

Har ni små barn är det bra att köpa en ergonomisk bärsele så ni kan bära era barn om det blir för tungt. Idag finns många bra modeller, beroende på hur stora era barn är. Det finns ingen ålder för när man kan ta med ett barn på en vandringstur, men det är så klart lättare om barnet har kommit ur blöjåldern så ni slipper stanna och byta blöja flera gånger om dagen. Små barn orkar inte lika mycket så ni behöver räkna in betydligt mer vandringstid än vad broschyrerna säger. För barnen ska vandringen först och främst vara rolig, inte fettförbrännande och besvärlig.

Hoppas ni blir inspirerad och hittar en resa som passar er familj. Att fjällvandra är kul!

 

Erika Robertsson