Egen tid

hålla handDet viktigaste för föräldrar, tror jag, som många glömmer bort, är att få egentid. När du har gått från en relation med två vuxna till en relation med barn med i familjen blir livet som vuxen annorlunda. Du har då ett annat liv som kommer i första hand, som behöver dig dygnet runt, i många år framöver. Det viktigaste vi kan ge våra barn är tid, tid att få vara tillsammans med och få kärlek från sina föräldrar. Och det viktigaste vi kan ge oss själva är egen tid. Att få komma ifrån, att bara vara jag och inte förälder, för att kunna ladda batterierna, reflektera och få mer att sedan kunna ge till våra barn. Vi tänkte därför komma med några enkla tips på hur du kan komma ifrån och få den tid du behöver.

Goda vänner

En enkel aktivitet, som passar både mammor och pappor, är att boka in en kväll med några goda vänner. Detta tar inte mycket tid från familjen, barnen lägger sig ändå ganska tidigt och den förälder som är kvar hemma klarar det bra. Vad ni ska göra är lite individuellt, kanske en kväll på stan, en kväll på en pub eller bara en filmkväll med mycket gott och många minnesvärda skratt. Detta tycker jag att ni ska boka in, minst en gång per halvår, både du och din partner, för att orka vara en bra förälder.

SPA

Ett annat tips är en heldag på spa. Finns det något mer avkopplande och rogivande än att bubbla, basta och bara vara. Äta god mat, umgås med vänner, slappna av och njuta. Känner du inte att du har råd med någon behandling brukar jag ta med mig peeling, masker och inpackningar och göra behandlingar på mig själv. Fungerar jättebra det med!

Vara hemma

Ett tredje tips är att bara få vara hemma ensam. Kanske din partner kan ta med sig barnen över dagen så du får vara hemma ensam och kanske hinna med en massa nytto saker som du inte hinner då du är med barnen. Det kan kännas underbart att bara få städa själv. Att det är tyst i huset, ingen som kommer och avbryter, utan du får göra det du vill, i egen takt. Ibland mår vi faktiskt bättre psykiskt om vi får rensa, städa och få ordning i våra hem. Det ger faktiskt mycket mer än vad du kanske tror.

Erika Robertsson