Hållbara och säkra leksaker för de minsta

När man hör något betecknas som ”farliga leksaker” kanske man främst tänker på sådant som kan skada andra. Dock kan till synes vanliga leksaker ibland faktiskt vara farliga för barn. Konsumentverket varnar för en av de största riskerna med barnleksaker: nämligen att barn kan råka ut för kvävning av leksaker de stoppar i munnen. Man bör ha detta i åtanke när man handlar prylar till de små. Det flaggas också för att oseriösa företag tenderar att ignorera säkerhetskrav. Seriösa butiker vet vilka säkerhetskraven är och godtar reklamationer.

4537769-toys-background

Baka med lek

Till riktigt små barn är de flesta grejor ganska givet. Det är skallror och mjuka pipande djur, till exempel. Innan de riktigt kan gripa tag blir det mycket av sådant som låter och snurrar. På marknaden finns idag ett stort utbud av dessa. Hos Lekotek finns ett gott utbud med barnvänliga och säkra skallror. Mycket trevlig och rolig är ”BigJigs, Aktivitetsskallra” med pip och spegel. En björn på toppen av en skallra kan väl vara toppen, den är greppvänlig och söt. När barnet blir lite större finns färgglada och hållbara träleksaker. Former som bakverk, grönsaker och frukt är bara något ur sortimentet.

Lekskola hemma

När barnet passerat perioden med skallror kommer klossåldern. Att lära sig stapla och sortera är en av barnens grundstenar i ”lek och lär”. Därifrån är steget inte långt till enklare pussel, följt av spel. Dessa och mycket, mycket mer finns hos lekotek.se. Snart är barnet uppe i ålder att leka affär, arbeta i små kök och verkstad med alla sorters verktyg. Många leksaker för barn i denna ålder låter dem träna upp koordinations- och kognitiva förmågor, det är ett mycket viktigt stadium i ett barns utveckling. Det är en bra idé att tänka på huruvida barnet får träna saker som precision eller liknande med de leksaker man köper. Saker som vagnar och bilar passar väldigt bra att introducera barn till i denna ålder, det är lite grann som steget ovanför drag leksaker, de kräver lite mer av barnet och utmanar dem till att röra sig på nya sätt.

Lite mer avancerat

Nästa steg är att skaffa saker som bilderböcker, enkla spel som memory och liknande. Nu passar det även att barnet får leka med pennor, kritor och målarfärger. Har man gård kan man även fundera på att skaffa en gungställning eller en liten rutschkana. Med bättre balanssinne öppnas det upp en helt ny värld som bara måste utforskas.

Erika Robertsson