Rätt nappflaska för små barn

Många föräldrar har nog haft erfarenheten av att barn haft problem med nappflaskan på ett eller annat sätt. Det kanske verkar som något som inte skulle spela stor roll, men intresset för nappflaskor har ökat på senaste tiden och en del forskning har också varit inblandat.

För ett tag sedan kom en våg av information som fick många småbarnsföräldrar att byta ut sina gamla nappflaskor mot mer moderna. Detta berodde på en hel del information om ett ämne kallas bisfenol A spreds i media. Det är något som används vid tillverkning av en del plaster och enligt Kemikalieinspektionen är det sedan januari 2017 med på EU:s kandidatlista över särskilt farliga ämnen.

Det har dock sedan flera år tillbaka varit förbjudet inom hela EU att marknadsföra flaskor som innehåller bisfenol A, så oddsen att man skulle ha en sådan flaska idag är betydligt lägre än det var innan 2011 (då detta förbud instiftades). Vid val av nappflaska kan det vara bra att titta runt på nätet; det man hittar i vanliga livsmedelsbutiker är ofta bara en liten del av det utbud som faktiskt finns tillgängligt. Man kan ofta hitta mer avancerade flaskor på detta sätt.

Exempel på detta är bland annat flaskor från tillverkaren Herobility som man kan läsa mer om online. Något som länge varit populärt när det kommer till nappflaskor är de som är skapt för att motverka kolik och magknip. Hur detta kan hjälpa har varit att genom en luftventil i botten av flaskan förhindra att det uppstår ett vakuum däri. Detta betyder att barnet kan äta som det skulle göra vid amning och inte riskera att få en massa luft i magen. Det har dock inte visat sig varit en garanterad lösning, men en del anser fortfarande att de fungerar.

Erika Robertsson